DOMOV | SLO | ENG

Biti starš Vesne Fabjan

Ponosna sva, da sva starša Vesne Fabjan, smučarske tekačice, kar pa še zdaleč ni tako lahko, kot se mogoče sliši. Spremljanje nastopov je zelo stresno. Ko se približuje ura tekme se poveča srčni utrip, boli želodec in ... še kaj.

Tudi pred računalnikom, kjer spremljava  rezultate v živo, ali pred televizijskim ekranom ob prenosu nastopi »trema«  in trepetava za vsako sekundo, ki pa včasih kar prehitevajo. Ob dobri uvrstitvi je seveda vse lepo. Lepo pa je za naju tudi takrat, ko veva, da je zadovoljna Vesna, ker je izboljšala predhodne uvrstitve, zmanjšala zaostanek, skratka, napredovala.

Do teh uspehov pa je dolga pot.
Spremljava in podpirava jo od prvih korakov teka na smučeh. Potrebno je bilo ogromno prevozov, prilagajanja, odrekanja in medsebojnih usklajevanj tudi z Vesnine strani. Nikoli se nismo vprašali, kdo jo bo peljal na tekmo. Vedno sva bila za akcijo in se nisva spraševala, kam greva v nedeljo. Z Vesno na tekmo - seveda!

Z nastopi na tekmah višjega ranga se je spremenila tudi logistika. Vedno nestrpno pričakujeva, kdaj se vrne domov iz priprav ali tekme. Vesna naju je »natrenirala«, da je takoj ne vprašava, koliko časa bo doma. Po vrnitvi je takoj potrebno oprati in posušiti oblačila, saj je včasih doma le en dan ali dva. 

Tudi v prehrani se podrejamo Vesninim zahtevam in željam. S posebnim veseljem skuham ali spečem kako domačo jed. Po dolgotrajni odsotnosti in prehrani v raznih domovih in hotelih se ji prileže goveja juha ali, po mojem začudenju, tudi domača krvavica, odpade pa ocvrt krompirček.

Vesna  potrebuje najino podporo tudi takrat, ko je ni doma. Pomagava ji lahko le s pogovorom in vzpodbudnimi besedami po telefonu ali preko računalnika. Nekdanja iluzija, da se bomo videli, ko se bomo pogovarjali na daljavo, se nam je uresničila in nam to prav koristi. Topel objem v težkem trenutku lahko nadomestimo le s pomahom roke.

Skratka, lepo je biti starš uspešne vrhunske športnice, spremljati njene uspehe, sprejemati čestitke ob dobrih uvrstitvah in ni nama težko podrediti in prilagoditi življenja njeni športni karieri, stojiva pa ji ob strani tudi ob krizah, ki jih ni malo in tako bova tudi v prihodnje.

Fani in Miran Fabjan 

starša

Nazaj